Läs innan läggdags och sov bättre

Många tycker sig ha svårt att hitta tid för att läsa böcker. Men enligt vår uppfattning handlar det framförallt om att man prioriterar dåligt. Det går alltid att hitta tid till att läsa. Det gäller bara att välja bort något annat, mindre viktigare. Det är oftast lättare än man tror. De flesta av oss tenderar till att slösa mycket tid på onyttiga och oproduktiva saker som Tv-tittande eller Facebook-chattande när vi istället kan läsa och låta våra hjärnor växa.

Den absolut bästa tiden för läsning är alldeles innan läggdags. Det är då man är som mest mottaglig för information, man har fått klart dagens sysslor och kan oftast koppla bort allt annat (om inte annat kan en god bok hjälpa till med det bortkopplandet). Forskning har visat att läsning minskar stressnivåerna i hjärnan markant, och att det också hjälper oss att behålla en hjärna i form genom hela livet. Att däremot ligga på kvällen med en surfplatta eller mobiltelefon är väldigt dåligt för det mesta. Den blåaktiga bakgrundsstrålningen från en mobil skärm eller en TV sänker sömnkvaliteten kraftigt, därför är det alltid en bra idé att ha minst trettio minuter skärmfritt innan det är dags att släcka lampan och sova.

Att läsa innan läggdags är av den anledningen ett mycket bättre alternativ. Den kvalitet vi får på nattsömnen påverkar allt annat i våra liv. Om vi sover bättre kommer vi inte lägga på oss lika mycket vikt som om vi har sömnbrist. Om vi sover ordentligt blir vi mer kreativa och presterar bättre på jobbet. Och som de flesta föräldrar vet är det också bra mycket lättare att inte skälla på barnen i onödan om vi är ordentligt utsövda. Även sexlivet påverkas kraftigt negativt av långvarig sömnbrist.

Så det finns fog för att påstå att en bra bok innan läggdags är en mirakelmedicin, om du kan lägga ifrån dig den i tid vill säga. Se till att i förväg sätta en gräns för hur många kapitel du ska läsa så att du inte förlorar dig i spänningen och ligger uppe halva natten. Även för läsning gäller det att göra det med måtta.